Nu de turism electoral este vorba aici, pentru ca am scapat de o vreme de alegeri si prostanacul a pierdut. Mai bine ramanea la externe prin SUA si ramanea un om respectabil, asa cum l-au vazut cei care l-au votat in loc de marinar. Dar sa nu intram in politica pentru ca nu ne sta bine. In aceasta minunata seara de iarna ma gandesc la turism. Ma gandesc de ce ne trebuie turism in lumea asta.
De ce anume omul unde s-a nascut si oricum unde inapoi are sa se intoarca peste vremuri, nu ii este deajuns. Daca s-a nascut in orice tara din lumea asta el va dori sa mearga in alta parte. Aici nu ma refer la cei din tarile triste care cauta ceva in afara ei. Ma refer chiar si la cei din tarile mai putin triste, sau ma rog, considerate atractii turistice. Eu pot garanta ca pot gasi zeci, daca nu sute de parizieni care s-au plictisit pana peste cap de turnul Eiffel sau de ditamai-ul bulevard Champs Elysees. Nu are rost sa enumar prea multe exemple de capitale ca sa nu incep lectia de geografie sustinuta temeinic de Dl profesor Goagal.
Prea multe persoane nu viseaza sa ajunga in Paris pentru ca abia asteapta sa vada celebrul turn sau cine mai stie ce a vazut prin cine stie ce revista. Ei viseaza sa mearga acolo, ca sa aiba cu ce sa se laude cand ajung inapoi. Mai sunt atatea persoane care merg obligati de jumatatea lor, iar timpul petrecut acolo este de fapt o pierdere de timp de care nu o sa profite prea mult, ce sa mai zic de faptul ca nu o sa ramana cu nimic din asta. Din turism se traieste foarte bine, sunt atatea tari care ma sustin in asta si dovedesc cu milioane si milioane din moneda locala, ca turismul este o paine de mancat oriunde in lumea asta.
Cand a venit Printul Charles in Romania prin ’97 si a spus ca ii place la nebunie ca totul este neatins si asa cum le-a lasat natura, trebuia sa ne prindem si sa ne punem vreun ministru capabil la turism care sa traga de sfori. Nu a venit printul sa ne deschida noua ochii, asa cum nici acelasi print nu viseaza sa i se inchida la altcineva ochii, ca el sa devina rege. Stiu ca e macabru, dar s-a potrivit:). Turismul nostru este in pom. Iar in afara de cateva evenimente anuale si foarte mediatizate pe plan mondial, nu prea avem nimic pe care sa ne putem baza.
Sa nu ne intelegem gresit, eu sustin Romania din toate punctele de vedere si stiu ce are si cat de frumos are ce are, dar conditiile in care cineva, care vine sa le vada, sunt mai mult decat penibile in locurile cele mai importante. Aici ma refer la cazare, drumuri de acces rezonabile, oamenii care ii intampina. Pacat ca este asa ca am avea o gramada de bani din turismul asta, dar uite ca iar ma intorc la politica si din nou critic ceva ce nu are saraca nicio vina. Cand ne hotaram ce facem in concediu in majoritatea datilor, ne gandim cumva inconstient cu ce o sa venim de acolo. Se duc o gramada de bani pe accesorii, magneti de frigider, vederi si mai cine stie ce e in stare cineva sa inventeze, ceva ce are logo-ul localitatii sau ceva oricum reprezentativ si se poate cumpara si duce acasa.
Vrem sa ducem cate ceva acasa pentru cei dragi; de ce oare si cine a inventat chestia asta nu stiu si nici nu ma intereseaza. Mie imi place si sa dau si sa primesc chestii dinastea. Mai sunt altii care sunt prosti si se gandesc cu invidie la cei care le aduc suveniruri. Dar atata pot, nu am cum sa ii reeduc eu la varsta asta. Imi amintesc cand am venit din Grecia prima oara, cum am primit comentarii de genu ahhh ai bani de grecia si altele, in loc sa ma intrebe cum a fost sau chiar sa ii pese, sau macar sa se abtina si sa se consume in interior.
Asta de parca ei au platit excursia sau ca au avut ei ceva de pierdut ca eu am plecat si ei nu, intr-un concediu ce m-a costat jumate cat m-ar fi costat in tara. Serviciile din Romania au cam de suferit pentru ca oamenii nu sunt multumiti cu ceea ce au. Nu numai romanii. Dar parca la noi este mai accentuat, sau cel putin asa vad eu si sunt mai pesimist din acest punct de vedere. Dar nu vad aceste servicii ca fiind mai putin bune, decat prin comparatie cu alte tari. Din cate am vazut in alte parti niciun strain care presteaza servicii nu are nimic mai presus decat ai nostrii.
Dar, au ceva ce la ai nostrii, la multi dintre ei le lipseste. Atitudinea: Sunt aici sa imi fac treaba si la 6 am terminat si imi vad de viata mea. Multi romani fug in concediu in afara tarii pentru ca au un motiv, asa cum am vazut o data demult la televizor, explicat foarte tare de un roman aflat in turcia parca, la mare: sunt in concediu, platesc bani munciti, nu furati, pentru servicii si le vreau foarte bune; iar la noi trebuie sa cauti sa gasesti asa ceva.
Avea dreptate omul. In momentul cand pleci departe de casa, fie ca este la Buzias sau in Hawaii, in afara de magneti pentru frigider ramai cu experienta de a fi acolo. Ramai cu amintirile care o sa iti ramana intiparite toata viata in minte. E o vorba inteleapta: cu timpul cand o sa uiti totul, ramai doar cu ceea ce numim cultura. Peste tot unde mergi culegi cate un lucru, inveti un obicei, o expresie, ceva nou.
Te poti gandi ca nu are la ce sa iti trebuiasca cine stie ce obicei de salut de-al grecilor, sa zicem, dar peste 10-15 ani te intalnesti cu un grec in cine stie ce context, iar in camera plina de oameni, tu o sa fi singurul care o sa stie ce sa faca. Amintirea asta o sa vina singura si o sa stii ce sa faci cu fiecare farama de informatie ce o culegi din lumea asta mare. Credeti-ma, o sa se intample. Nu ajunge sa stai in fotoliu si sa urmaresti vreun documentar. Daca ai norocul si sansa sa mergi sa iti explorezi propria tara, sau sa mergi in cine stie ce locuri, profita de fiecare moment cand esti acolo. De imbatranit, o sa imbatrinim cu totii, daca ne ajuta sanatatea si cine are grija de noi. Atunci cand o sa fim batranei si o sa ramanem doar cu ceea ce avem pe post de cultura, sa avem grija sa fie cat mai multa.
Un magnet de frigider poate sa se distruga o data cu timpul, dar ceea ce ne putem aminti nu are nimeni cum sa ne ia. Cum am vazut in filme, nici macar cei care sufera de cine stie ce misterioasa spalare de creier, nu scapa de amintirile create cu manutele lor. Cum zicea un fost sef de-al meu cum ca el avea scoala vietii, asa si noi trebuie sa avem si scoala normala si cea a vietii, pentru ca totul se invata teoretic dar fara practica, teoria tinde spre zero. Daca aveti chef de explorat lumea asta, nu o faceti degeaba. Mai vin cine stie ce nepotei si nu o sa avem ce sa le povestim:)