Doi avocați care probabil nu mai au clienți de ceva vreme, încearcă să profite de pe urma scandalului VW și emisiile falsificate. Scandalul, dacă nu știți, se referă la faptul că grupul Volkswagen a recunoscut că peste 11 milioane de automobile la nivel mondial conțin un soft prin care este influențat rezultatul testelor de poluare, soft care pur și simplu mințea frumos cum că emisiile sunt de-a dreptul bune de respirat.
Acești avocații s-au pus să declare prin presă și să sperie populația că Registrul Auto Român ar putea cere populației care deține un VW să revină în garajele RAR, să le „recitească” VW-urile și ce emisii de CO2 au. Acum având în vedere că suntem în mijlocul scandalului ei estimează că sigur s-ar putea să găsească emisiile mult mai mari ca la ultima verificare, așa că românii sunt buni de plată pentru diferența taxei de poluare.
Problema din toată această dezinformare este că RAR nu are ce să recheme mașinile pentru că rezultatul testelor va fi același. Softul este încă instalat pe mașini, iar reluarea testului ar da fix același rezultate. Dacă RAR chiar ar chema mașinile înapoi ar însemna să își recunoască o anume incompetență în a evalua mașinile, ceea ce clar nu o să se întâmple.
Din peste cele 11 milioane de automobile la nivel mondial, majoritatea sunt acum în proprietatea americanilor de la care a pornit și scandalul. Sunt automobile distribuite și în Europa care au astfel de soft, nu zic nu, dar RAR nu are nicio treabă cu omologarea mașinilor. VW-urile destinate Europei au omologarea comunitară acordată de autoritățile germane și de către RAR-ul german. Conform legilor europene constructorul răspunde pentru asigurarea conformității producției dar şi autoritatea germană care a emis omologarea.
Așa că românul cu VW poate să stea liniștit deocamdată.