Asta fac mulți români din păcate. Dacă mulți ani am fost de râsul Europei că nu eram în stare să absorbim fonduri europene, iacă a venit momentul să fim de râsul Europei că am absorbit fraudulos multe fonduri.
20 de milioane de Euro au reușit frații noștri să își bage în buzunar fraudulos, asta fiind doar o numărătoare preliminară, alte 2000 de proiecte fiind pe masa comisarilor europeni pentru a fi luate la puricat.
Multe dintre firmele incriminate se ascund după legile românești care le-au interpretat cum au vrut ei în defavoarea celor europene. Când a fost vorba de luat bani, totul a fost bine, dar acum când e vorba de interpretat corect legile, lumea este pusă în dificultate.
Problema cea mai mare este că multe dintre ele vor fi nevoite să returneze dacă nu o parte, poate toți banii primiți. Mulți dintre ei o să rămână cu vilele construite pe post de pensiuni agroturistice imaginare, și cu rate enorme prin bănci. Pentru că doar din bănci o să poată să scoată banii ăștia.
Partea proastă, sau bună în același timp, este că nimeni nu are timp să verifice toate proiectele. Sunt verificate doar așa un eșantion oarecare, pentru că dacă s-ar ajunge la verificarea totală a tuturor proiectelor, sigur am fi puși ca țară pe o listă neagră, iar unii care chiar au intenții bune, ar fi împiedicați să mai aplice.
România, ca stat membru ce ar trebui să verifice proiectele, tocmai să nu se ajungă în situația actuală, și-a băgat palma-n fund. Statul declară că a avut până la urmă încredere în oamenii ce au depus proiecte și nu și-a bătut capul să creadă că se pot frauda.
Auzi, cum să fraudeze românul? Că doar nu o fi învățat ceva de la statul degeaba, ăsta minunat.