Diferența dintre pătrunjel și păstârnac

De ceva vreme sunt unul dintre principalii procurori din casă, când vine vorba de cine procură mâncare. Fiind doar 2 procurori la noi în casă, amândoi suntem la fel de importanți.

Mergând destul de des la cumpărături, încep încet încet să mă pricep cât de cât la una alta de prin magazine, în special când vine vorba de mâncare. Tot mai rar trebuie să îmi explice soția despre un produs până să pricep să nu cumpăr țigări în loc de spaghete.

După atâta experiență am ajuns să fac diferența clară între pătrunjel și păstârnac de exemplu, asta cel puțin până când iar o să le încurc. Da, chiar dacă nu vă vine să credeți există o diferență între pătrunjel și păstârnac. Pe cine interesează această diferență? Poate pe nimeni, dar sunt sigur că o sa citiți acum, o să râdeți de mine și de inutilitatea articolului, dar după ceva timp o să vă întoarceți fix aici să îmi dați dreptate.

Să începem cu ce se aseamănă: amândouă sunt albe și seamănă cu un morcov, de la distanță cel puțin. Cam atât.

Fiecare e din altă familie de rădăcinoase, dar cui îi pasă detaliile astea ce pot fi găsite pe gugl? Pe nimeni, cum să vă intereseze așa ceva? Dar oricum dacă vreți să știți numele neapărat, s-or numi familiile pătrunjelus și păstârnacus (cu ce v-a ajutat asta?).

Când întrebi pe cineva mai în vârstă o să îți spună că e diferență de miros, o îți dai seama, chiar dacă evident nu știi cum miroase unul sau celălalt, dar să mai faci și diferența între ele, nici atât.

Acum diferențele sunt după cum urmează:

 1. Pâstârnacul are mai tot timpul tendința să aibă coada mai subțire și încovoiată, formând un fel de jumătate de „S” tot timpul (S de la păStârnac).
 2. Pătrunjelul are mai tot timpul forma dreaptă semănând cu un morcov (nu ați văzut morcov încovoiat niciodată, vă zic sigur). Chiar dacă are uneori și coada subțiată, nu este încovoiată ca o jumătate de „S”.p vs p 1
 3. Partea de sus a pătrunjelului (cea cu frunze) va fi mai tot timpul ca și cum vine în continuarea rădăcinii fără să aibă vreo întrerupere, sau adâncitură;
 4. Partea de sus a păstârnacului se vede cum nu vine în continuarea rădăcinii, ci coboară în interior, aproape ca un mini crater, după care o ia în sus cu frunzele;
 5. Păstârnacul este un pic mai neted decât pătrunjelul și pare că se curăță mai ușor (asta dacă e să mă iau după Auchan, care vinde pătrunjelul „natural” și jegos cu pământ pe el, iar păstârnacul vine curățat de pământ).
 6. Alte diferențe nu pot să va dau, pentru că nu cred că mai există, sau eu cel puțin nu le știu. Nici nu știu care e „ăla ațos” sau „ăla mai parfumat” sau „ăla mai bun”.

Beneficiile celor 2? Mai mult ca sigur tind spre zero, sau sunt foarte multe, dar „așa sunt de bune de pus în ciorbă”.

Dacă nu vă iasă nici acum să le diferențiați, uitați-va atent la eticheta din magazin sau întrebați-o pe băbuța din piață care vi le vinde, care dintre cele 2 e pătrunjelul. Așa o să câștige pariul cu celelalte băbuțe din piață, pentru că la ea au venit azi mai mulți fraieri oameni care nu știu să facă diferența dintre cele două.

Cu plăcere.

5 răspunsuri

 1. Genial articolul! L-am citit cu mare atentie. Merg acum sa fac cumparaturi pentru ciorba! 😉

  Apreciază

 2. […] Acum fix un an postam un fel de turorial, primul de acest fel pentru mine, în care încercam să văd dacă pot face concret diferența dintre 2 legume amărâte. Problema este nu că ele ar fi 2 legume amărâte, ci că ele seamănă foarte mult între ele și așa la prima vedere nu ai cum să le diferențiezi. Așa s-a născut postarea Diferența dintre pătrunjel și păstârnac. […]

  Apreciază

 3. Chiar m-a ajutat!!!👍👍👍👍👍

  Apreciat de 1 persoană

 4. Multumim pentru articol. Demult ma chinui sa le deosebesc cumva, dar uite ca la aceste diferentieri nu m-am gandit. Acum o sa-mi fie muult mai usor 🙂

  Apreciază

  1. Ma bucur să aud asta 🙂

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: