Sunt ceva spoilere prin textul de mai jos, așa că citiți cu atenție
Filmul urmărește cum un avocat este recrutat de CIA, în timpul războiului rece, pentru a purta niște negocieri în vederea eliberării unui pilot american luat ostatic de ruși. Dar el bineînțeles că nu este trimis în numele CIA sau a SUA sau oficial până la urmă, ci foarte pe sub mână.
La începutul filmului americanii prind un spion rus. Bineînțeles acesta este judecat în bătaie de joc și condamnat la moarte. Cum americanii sunt flămânzi după sânge, s-au bucurat enorm, dar avocatul nostru ce îl reprezenta pe rus, că cineva trebuia să o facă, Tom Hanks pe numele lui de actor, s-a opus și a întors sentința la ceva ani de închisoare.
Toată America a turbat iar avocatul a început să fie persecutat de către localnici și nu numai. Motivul invocat pentru schimbarea sentinței a fost că nu are rost să îi supere pe ruși, sau poate vreun american o să fie capturat de ruși iar ei îl pot da la schimb. Pe-atunci îngâmfarea americană a fost prea mare să vadă asta ca pe o posibilitate: „auzi la el, să ne captureze un om de-al nostru, ha ha.”
Dar bineînțeles că un american a fost capturat, chiar 2, că altfel filmul se termina după prima jumătate de oră. Negocierile pentru schimbul de prizonieri au loc în Berlin, chiar în momentul în care s-a hotărât ridicarea zidului Berlinului. Mai toate filmele cu și despre războaie mă fac să mă simt foarte inconfortabil și mă pun foarte tare în pielea personajelor.
Mă bucur enorm că nu am trăit pe timp de război și sper din tot sufletul să nu prind vreunul în viața asta. Lumea nu prea apreciază în ce condiții se trăiește acum și de aia se complace în a-și bate joc de viață, în a fi cocalari de 2 lei și așa mai departe. Dar să nu o luăm pe ulei.
Cu toate că titlul filmului te duce cu gândul la poduri, podul cu pricina apare doar la sfârșitul filmului, în întuneric, nici nu îți poți da seama măcar ce arhitectură are. Acolo pe pod se desfășoară schimbul între ruși și americani, pentru că nu-i așa, sfârșitul filmului trebuie să fie cu happy end. Bonus, chiar și al doilea ostatic este eliberat, cu toate că americanii au la schimb doar un spion.
Tom Hanks joacă cum trebuie, tipic Tom Hanks cum zice soția, dar parcă nu te aștepți să vină scena aia cu pianul din magazin din filmul „Big” sau să se pună să deschidă celebra cutie de ciocolată din „Forrest Gump”.
Dacă tot nu prea apare podul din titlu în film, luați mai jos cel mai frumos pod din lume, dacă este să mă iau după interneți.