Kürtőskalács și Horea, Cloșca și Crișan

„Curtoș colac”- ul cât se poate de unguresc este pe cale să devină 100% românesc. Guverul României pune la cale introducerea colacului secuiesc în istoria cât se poate de românească, cerându-le autorităților abilitate să recunoască originea colacului ca fiind de undeva din Transilvania anului 1784.

Prima oară când s-o fi încercat atribuirea unei proveniențe specifice colacului a fost poate chiar atunci în 1784. Atunci se presupune că a fost prima oară atestat în Transilvania, cu puțin timp probabil înainte de a izbucni răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan. Cum înfrângerea răscoalei a fost ceva mai importantă pentru conducerea împărătească, subiectul atribuirii unei origini a fost lăsată baltă până în zilele noastre.

Între timp când la conducerea țării a revenit un conducător de limbă germană, se vrea ca produsul cu origine foarte ungurească atât la nume cât și la rețetă, să fie trecut în patrimoniul României. Nu e un fel de cloșcă cu puii de aur recuperată de la ruși, dar pare totuși pentru unii o victorie destul de mare dată „adversarilor” maghiari dacă se aprobă românizarea Kürtőskalács-ului.

Să nu uităm că într-un top recent al țărilor cele mai fericite din lume, România se află pe locul 55, ceea ce totuși e jenant. Dar când s-a aflat prin presă tot topul și că Ungaria este pe locul 91, sigur am urcat măcar cu vreo 5 poziții. Imaginați-va acum dacă Kürtőskalács-ului devine românesc câte locuri o să urcam.

Kürtőskalács

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: