Ar fi fain fără accidente

Prin România noastră cea de toate zilele sunt o grămadă de accidente ce se produc din cauza intrării pe contrasens a mașinilor. Că intră din neatenție sau din cauza unei depășiri sau pur și simplu se pierde controlul mașinii, accidentele ce implică intrarea pe contrasens a mașinilor mi se par cele mai urâte.

De mult timp mă tot gândeam de ce nu se pot pune parapeți între benzi pentru a evita acest lucru. Chiar dacă asta ar însemna să se bage adânc banii în buzunarul statului pentru cine știe ce contracte babane ale vreunui politician, asta e. Dar măcar nu am avea atâtea accidente urâte.

Primul lucru care îți vine în minte este că drumurile noastre naționale au fost gândite cu altceva decât cu capul așa că multe, prea multe dintre ele sunt doar cu o bandă dus și alta întors. Nicidecum 2 benzi per sens cum ar fi normal. Așa că pusul de parapeți între 2 benzi, una dus și alta întors, este imposibilă.

Dar problema a continuat și când s-au construit bucățelele de autostrăzi sau drumuri noi naționale prin țară. S-a mărit numărul de benzi dar delimitarea a întârziat să apară iar accidentele au devenit din ce în ce mai urâte pentru că a crescut și viteza.

În alte țări cu apă caldă, delimitarea cu panouri de beton între benzi este standard și rar vezi accidente cu mașini intrate pe contrasens. Cel puțin mai rar decât se vede la noi. Dar cuiva de la ministerul transporturilor i s-a aprins un beculeț că și la noi s-ar putea face așa ceva pe mai multe drumuri cu risc ridicat de accidente.

D-abia în 2016, „Șefii de la drumuri” au hotărât că e momentul să se ia acțiune, iar 52 de milioane de lei fără TVA mai târziu, o să avem câteva din drumurile importante din țară împânzite de astfel de parapete. Acum nu avem decât să așteptăm ca figuranții cu mașini puternice să stea mai liniștiți până se rezolvă problema. Cine știe, poate cândva o să avem și autostrăzi.

parapet

sursa poza

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: