Nu mai tăiați ceapa dramatic și cu plâns

Pe foarte scurt și pe românește când tăiem ceapă (în special galbenă) suntem predispuși să lăcrimăm. Asta se întâmplă deoarece anumite gaze se elimină din rădăcina cepei (inima cepei) care în contact cu aerul se transformă în sulfoxid, sau un fel de acid sulfuric. Cu toții știm ce dăunător este acidul sulfuric, iar ochii o știu cel mai bine.

Așa că atunci când acest acid sulfuric sub formă de gaz vine în contact cu ochii, aceștia secretă lacrimi pentru a iriga ochiul și a-l proteja. La unii mai mult, la alții mai puțin, așa făcându-se diferența între lăcrimat și plâns când vine vorba de tăiatul cepei.

Pentru a evita asta există o grămadă de sfaturi băbești sau sfaturi pe internet (aceste sfaturi băbești ale generației actuale) care nu ajută mai deloc, sau sunt destul „peste mână” de făcut când vine vorba de tăiat una două cepe. Ele sunt după cum urmează, am făcut un mic glosar de „așa n-are rost” cu sfaturi cum ziceam, total inutile, sau poate care merg, dar sunt greu de făcut. Puteți sări direct la sfârșit pentru soluție ușoară și eficientă și chiar testată de mine cu succes.

– tăiatul cotorului cu tot cu miezul/inima cepei (partea cea mai bună) înainte de a o curăța – pentru că acolo este tot gazul ce se emană din ceapă;
– tăiatul normal al cepei dar lăsarea cotorului abia la sfârșit (asta am văzut-o la Gordon Ramsey, dar el și taie foarte repede ceapa de nu are timp gazul nărăvaș să își facă treaba);
– punerea cepei la frigider/ congelator înainte de a o tăia;
– folosirea unui ventilator pentru a dispersa gazele cepei să nu se apropie de ochi;
– deschiderea tuturor geamurilor din bucătărie (dacă tai ceapa în bucătărie);
– aprinderea unei lumânări pe masa de lucru (probabil și spunerea unei rugăciuni);
– folosirea de ochelari când tăiem ceapa, chiar și ochelari de înot (dacă se poate să îi ajustăm din când în când cu mâna plină de zeamă de ceapă);
– mestecarea de gumă în timpul tăiatului (cât mai mentolată să nu ne miroase gura și înainte de a mânca ceapă);
– mestecare de pâine în timpul tăiatului (câtă pâine să bagi în tine dacă ai mai multe cepe de tăiat?);
– să pui morcovi sau pâine în nas, în caz că nu aveți doar niște șervețele (îndesați în nas până începe să doară);
– să ții ceapa curățată în apă câteva minute înainte de a o tăia (pare un pic fezabil);
– să ții mâinile cu tot cu ceapă și tocător sub apă (deci în chiuvetă, cumva, sau într-un bol, sigur o metodă foarte sigură de a folosi un cuțit ascuțit);
– lovește ceapa de masă de câteva ori înainte de a o tăia (dar nu așa tare cum se lovește când se mănâncă cu fasole);
– stai cât mai drept și pe vârfuri să fii la cât mai mare distanță de masă cu ochii (eventual să nici nu vezi ce tai);
– să punem două scobitori în gură când tăiem ceapa (nu știu de ce „decât” două);
– tăiați ceapa stând jos pentru că gazele din ceapă urcă și trec miraculos pe lângă nas;
– punerea unui umidificator lângă locul unde tăiați ceapa (înainte să irite ceapa ochii, sigur o să irite umidificatorul ochii de la prea multă umiditate);
– respiră pe gură cu limba scoasă să prinzi din aer vaporii de la ceapă (uită-te în jur să nu fie cineva să creadă că îi scoți limba);
– fluieră în timp ce tai ceapa că astfel vei sufla vaporii de la ceapă (a pagubă dacă se poate că ai ajuns să fluieri în timp ce tai ceapa);
– udarea cu lămâie a blatului pe care o să tai ceapa (poți să uiți de limonada pentru prânz);
– pune sare pe lama cuțitului (cum se pune pe marginea paharului la paharul de Margarita);
– statul câteva secunde cu capul, respectiv ochii, în congelator (numai să nu uiți să mai ieși);
– scufundarea cepei curățate și tăiate în două în oțet (ce poate să se poate întâmpla rău cu ceapa? să se îmbibe în oțet și să aibă gust de oțet?);
– încălzește ceapa la cuptor înainte de a o tăia câteva minute (înainte să se coacă cu totul);
– și în final punerea pe altcineva să taie ceapa în locul tău, metodă 100% garantată că nu vei plânge când se taie ceapa.

Soluția? Se ia o gură de apă mare înainte de a curăța ceapa și se înghite după ce se terminat de tăiat ceapa. Simplu.

Așa toate gazele intră pe nas, dar sunt domolite instant de apa din gură care acționează ca un filtru pentru gaze (nu știu teoria plictisitoare, dar știu că practic merge perfect).

P.S.: nu mai știu de unde am auzit sfatul asta care merge, dar sunt convins 99% că de la mândra nevastă, deși am 1% îndoială.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: