Orice, dar nu ne face țigani!

Un om ce a scris prostii pe un forum a reușit să încingă o națiune întreagă. Similar cazului când candidatul la președenția SUA s-a plâns de viteza slabă de internet în comparație cu România, toți românii s-au simțit mai mult sau mai puțin ofensați. De data asta, un om avea televizorul aprins fix pe meciul de tenis dintre Irina Begu (locul 34 WTA) și Caroline Garcia (locul 44 WTA), dar nu se uita omul atent la meci, mai mult mergea televizorul în fundal. În paralel era pe telefon citind știri și pierzându-și timpul pe rețelele sociale.

Acolo pe interneți omul a văzut niște comentarii pe twitter, cum că jucătoarea franțuzoaică era supărată pe viață când a văzut că tot greșește. Ea a mai văzut că sunt șanse tot mai mici să câștige meciul și tot bombănea și vorbea singură. Aici l-a lovit inspirația pe om să spună pe forumul privat (ai nevoie de cont să vezi conținutul) că a auzit el de undeva că franțuzoaica a zis că nu îi vine să creadă că pierde în fața unei „țigănci”. Dar nu i-a fost de ajuns și nu a crezut că o să creadă lumea, așa că a adăugat „nenorocite”. Cum se știe că mulți francezi au făcut în presă orice român cu orice ocazie „țigan”, rețeta a fost de succes.

Zis și făcut, omul a postat și și-a văzut de viață crezând că vai ce o să se mai distreze cu frații lui de pe forum. Dar pe acest forum era activ și un ziarist portughez de la o publicație sportivă din Portugalia Acesta a preluat ce a zis omul de bun și l-a publicat pe site-ul publicației care numai privat nu este.

Acum, în cealaltă parte a lumii, Gogu din România ce lucrează la prostsport, se uita și el la același meci ce se juca în SUA. La fel, televizorul mergea în fundal și laptopul în brațe. Printre tab-urile deschise se afla și Google. Cum publicația la care lucrează nu i-a dat bani să meargă în State, omul pe Google căuta Google.com să caute știri despre Irina Begu. La un moment dat a dat peste un articol publicat chiar în timpul meciului, de publicația portugheză, care spunea că jucătoarea franceză „nu crede că pierde în fața țigăncii nenorocite”.

A vrut să publice știrea imediat dar a zis să verifice. Așa a făcut, și-a făcut cont pe forumul de unde a fost preluat citatul și chiar l-a contactat pe omul ce a scris, dar nu i-a răspuns nimeni, din câte am înțeles. Așa că și-a zis, el a încercat, nu mi-a confirmat asta e. Rezultatul? Știre de primă pagină în toate ziarele naționale cu link-uri chiar către pagina de facebook a franțuzoaicei pentru a primi pachete de urări de la românii supărați, care nu-s tocmai bune de pus în pod. Tipic jurnaliști din România.

Amuzant e cum tratăm noi românii pe țiganii/rromii în România. Știți pe ăia care spun, în filme am văzut cel puțin, că sora/nevasta/mama lor e o curvă? Și o spun de atâtea ori pentru așa de mult timp că toți cei din jurul lor s-au obișnuit cu asta? Dar când altcineva folosește apelativul ăla pentru a o descrie pe sora/nevasta/mama respectivului, iau bătaie instant? Pentru că numai el are voie să îi spună așa, pentru ca e fratele/soțul/fiul ei?

Ei bine și noi românii, îi facem în fel și chip pe rromi dar să nu o facă alții. Mai mult, să nu ne facă pe noi cum îi facem noi pe rromi noștri, că atunci tare ne jignim.tiganii, că

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: