Oare o să existe vreodată Festivalul Berii fără Cargo?

De ceva timp s-a încheiat bâlciul cu mici și bere denumit generic, în urma unei lipse de inspirație, Festivalul Berii în Timișoara. Cum de ceva ani acest festival nu are nicio legătură cu un festival adevărat al berii de oriunde de prin lumea asta civilizată, cerințele pentru organizarea lui au scăzut an după an.

Pe vremuri erau câteva branduri de bere care își etalau cele mai bune beri într-o încercare de a câștiga noi și noi clienți. Fiecare stand al fiecărui brand era foarte bine îngrijit, reprezentat cât mai bine iar lumea participa cu adevarat la un festival, unde erau la vânzare multe tipuri de bere, făcându-l astfel un festival. Între timp totul a fost înghițit de brandul Timișoreana iar mie mi se pare că a dispărut tot farmecul unui adevărat festival din această cauză.

Acum avem același lucru în fiecare an, 2-3 standuri cu aceeași mici, aceeași cârnăciori, aceleași clătite uriașe, același kurtos kalac și evident aceeași bere. Nimic schimbat an de an, aceeași așezare a teraselor iar dacă ai călători în timp la alte ediții din anii precedenți nu ai putea să știi în ce an te afli, așa de asemănător este totul.

La fel stă și situația an de an pe scenă, cel puțin în ultimii 6, când trupa rock Cargo este prezentă an de an, nelipsită pe scena de festival timișoreană. Ciudat e că nu prea apar în nicio reclamă, doar te trezești cu ei pe lista de invitați. Nu am nimic cu ei, cu genul, cu fanii, cu nimeni, deci părerile pe acest subiect prezintă puțin interes pentru mine. Ideea e că au o melodie lansată mai bine de 10 ani „Ploaia” care este una dintre cele ce reprezintă trupa cumva, asta pentru mulțimea ce nu e neapărat fan rock, adică eu. Eu o consider semi-manea care e în aceeași „găleată” cu „Pușca și cureaua lată” – mult prea comercială melodia pentru profilul trupei și mulți o cântă cu patos chiar dacă nu se regăsesc în versuri deloc.

Adevărul e că la cât de mult timp a trecut de la lansarea melodiei și prin câte festivaluri ale berii a fost târâtă, s-a ajuns la un nivel în care Cargo efectiv nu o mai cântă la festival, ci lasă publicul să o cânte pentru ei și asta e cel puțin admirabil, pentru o melodie de radio.

De ceva ani de când festivalul se organizează între blocuri, iar unul dintre blocurile în care locuiesc este la o trecere de pietoni distanță de scena festivalului, ascult cu mare drag concertele de acolo, chiar și cel de la Cargo, dar din casă. Ce se vede/aude mai jos este interacțiunea mea cu concertul, pentru că așa e când ești arogant și ai concertul în parcarea blocului, nu te deranjezi să cobori să asculți. Ma simt uneori ca și clanurile de romi de lângă Parcul Rozelor care au petrecere după petrecere la ei în curte când e un festival de felul ăsta.

Oare la anu’ cine o să cânte la Festivalul Berii?

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: