De ce câinii nu au botniță?

Este o noua modă prin oraș ca stăpânii de câini de talie medie spre mare să își scoată „odraslele” din casă fără botniță. Nu contează ce rasă, dar parcă în ultima vreme am văzut destul de mulți câini cu istorie multă în spate de câini agresivi, să fie lăsați liberi ca pasărea cerului. Chiar astăzi am văzut un pitbull foarte bine crescut care stătea să își aștepte stăpânul lângă un ciot de copac de nici 10 cm înălțime pe care era înfășurată(!) lesa.

Nu mă impresionează instinctul stăpânilor de a spune oricând și la orice oră „da’ nu mușcă” cu o liniște în suflet de te doare capul. Oameni buni, câinii cât de dragi vă sunt și cât de mult vă închipuiți că îi cunoașteți, nu aveți controlul absolut asupra lor.

Nu aveți de unde să știți dacă parfumul unui om ce trece pe lângă el pe stradă nu îl poate enerva. Nu aveți de unde să știți dacă un gest al unui om ce trece pe lângă el pe stradă nu îi poate declanșa o furie nebănuită. Nu aveți de unde să știți dacă gestul unui copil care poate vrea să se joace cu câinele fără botniță nu îl deranjează într-un fel sau altul. Nu aveți de unde să știți dacă voi de 40 de kile cu tot cu haine puteți controla un mastiff de 100 de kilograme dacă îl apucă pandaliile.

Repetarea obsesivă a stăpânilor a vorbelor”da’ nu mușcă” este bazată pe trecutul avut cu câinele respectiv. Corect ar trebui să spună „da’ n-a muscat încă” sau „da’ nu m-a mușcat până acum și nu văd de ce ar face-o” sau „da’ nu mușcă zic eu sigur bossuleț, am vorbit eu cu el când am plecat de acasă”. Atunci poate ar fi mai credibili.

Normal că acum sunt mult mai atent la lucrurile astea de când am copil, dar eram și înainte când nu eram neapărat confortabil în jurul unui câine necunoscut de talie mare fără botniță și lesă. Nu spun că rasele de câini mici nu pot mușca, dar în cazul unui atac, degajarea în tribune cu piciorul se poate face mult mai ușor. Nu înseamnă nici că un câine de talie mare cu botniță și fără lesă este modelul de siguranță, dar măcar când te pune la pământ că i s-a pus pata pe tine, nu îți și smulge jumătate din față, ar vrea, dar nu poate.

Haideți să lăsăm câinii maidanezi să ne bage în spitale. Haideți să nu luam pita de la gura maidanezilor în ale mușcatului. Să fim noi cu ale noastre, să umblăm după câinii noștri, să îi iubim dar în același timp să nu semănăm frica în jurul nostru când ieșim pe afară.

PitBull

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: