Cum să nu faci remix unei melodii

Îmi amintesc cum cu mulți ani de zile în urmă, vreo 20 măcar, se lansase o melodie care a prins foarte bine pe atunci. Nu mai țin minte despre care era vorba, dar ce am aflat mai târziu a fost că melodia nu era originală ci un remix (sau cover sau cum îi spune) al unei melodii mai vechi de prin anii ’70.

Cum ziceam, melodia a prins foarte bine și a fost pe gustul celor din generația mea, dar totuși părinții erau total dezamăgiți de melodie și spuneau că originalul suna mai bine și că remixul asta n-are nicio treaba cu melodia copiată (nu am prea putut concepe cum este posibil asta atunci ca o melodie să fie copiată așa cuvânt cu cuvânt și doar un pic schimbată să se potrivească altor vremuri, dar așa merge treaba). Nu am prea înțeles ce au vrut să spună ei acolo pentru că melodia tocmai lansată suna foarte bine iar ascultând comparativ melodia originală veche pe atunci tot de 10-20 de ani, chiar mi se părea foarte ciudată.

Între timp au mai trecut anii peste mine și am ajuns foarte bine să înțeleg ce au vrut ei să spună pe atunci. Cum mi-am dat seama? Păi s-a lansat de curând melodia celebrei Delia, care vine la masă cu remixul unei melodii lansate de mai bine de 20 de ani în urmă.

Melodia originală este cea a lui Gheorghe Gheorghiu, Unde dragoste nu e, nimic nu e. Melodia Deliei nu putea să se numească la fel pentru că Youtube-ul și Google nu făceau față, iar la orice căutare a tineretului pe interneți tot de original se dădea, așa că au ales să numească remixul 1234. Doar acum am înțeles ce ziceau ai mei de calitatea unui remix al unei melodii celebre. Când am ascultat ce a putut să debiteze Delia, pur și simplu m-am îngrozit.

Am încercat să fac o analiză pe text, chiar să număr câte cuvinte sunt în „compoziția” Deliei față de original și surprinzător numărul de cuvinte este aproape la fel cu originalul (am numărat doar versurile care nu se repetă). Chiar dacă doar refrenul a fost păstrat față de original, restul pur și simplu nu are nici un sens și cam singura îndemnare a Deliei este un fel de sfat de a-ți face veacul pe centură pe Aradului.

Prima oară când am tras această concluzie cu centura a fost când am auzit-o în mașină la radio, dar s-a reconfirmat atunci când am văzut videoclipul. Probabil îmbătrânesc, gusturile nu se discută, cine știe, dar mai toți din jurul meu au aceeași părere. Oi fi având dreptate sau în jurul meu sunt tot oameni bătrâni ca mine, cine știe.

delia

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: