Când credeai că dedeman nu poate deveni mai ciudat decât era deja, iaca îmi vine în drum o altă dovadă că își poate depăși situația, dar nu într-un mod pozitiv bineînțeles. Mai peste tot prin oraș sunt o grămadă de postere motivaționale reclame ce nu vor decât să atragă atenția, că sigur clienți nu.
Pe un principiu împrumutat din lumea interneților, și-anume crearea de meme-uri, ei încearcă probabil să încurajeze tineretul să le treacă pragul și în același timp să învețe cumva indirect una alta pentru casă.
Departamentul de marketing a trecut de la penibilele lor rime („Ești așa cuceritor/ Că-ți ofer un polizor” sau „Te ador și te iubesc/ Gresie eu îți dăruiesc) și/ sau apropos-uri subtile de îmbunătățire a vieții de cuplu („De câte ori se descalță aruncă pantofii?/ Schimbă măcar mobilierul” sau „Tu faci ordine pe birou, ea își face manichiura?/ Schimbă măcar biroul) la crearea de meme-uri.
Pentru cei ce nu știu, dar o ard aiurea pe interneți și totuși nu au auzit de acest termen, „Meme”-ul este folosit pentru a defini o informaţie/ știre/ glumă/ gafă care se răspândește foarte rapid prin mass-media sau interneți, în special prin intermediul reţelelor sociale (exemplu recent este răspunsul internauților la alegerea logo-ului pentru capitală).
Să revenim la dedemani și abordarea lor de marketing prin meme-uri. Din reclamele lor înveți că apa nu vine singură din pământ la robinet, ci este „adusă” de un hidrofor, sau că o saltea trântită în mijlocul camerei nu o tranformă în dormitor fără mobilă de dormitor.
Abordarea cea mai simpla de meme la ei a fost alegerea unui meme foarte folosit, încercand să îl adapteze la marfa de pe raft. Meme-ul „That moment when…” („Acel moment când…) a fost alegerea cea mai sigura pentru copywriterul de la dedeman, probabil și admin la un grup de umor pe facebook. Cine zicea ca adminii de grupuri de pe facebook nu își pot găsi de lucru erau niște fraieri.
Acest meme este cel mai simplu pentru ca trebuie doar folosita o poză dintr-un context peste care trântești un text din un context total diferit, fapt ce ar trebui să îl facă amuzant. Ai o poza cu un bărbat care stă cu burta în sus pentru că a mâncat prea mult, tu pui un text cum că „Acel moment când te ridici de la masă de la bunici de sărbatori”.
Pac pac, gata meme-ul, îl postezi pe grupul de glume de pe facebook și mergi mai departe, nu îl printezi pe postere prin toată țara și pretinzi că faci reclame. Doar că problema cea mai mare ce îmi stă mie pe creier, este că alegerea meme-urilor este proastă și greșită. Dacă nici măcar atâta lucru nu ești în stare să faci, rezumă-te la furat meme-uri de pe interneți și gata, nu te pune să le faci tu de la zero.
În exemplele de mai sus, chiar poanta lor este stricată: la cea cu canapeaua, trebuia sa fie o poză fără niciun pat ci eventual niște așternuturi trântite pe jos, la cea cu boilerul să fie o vană plină cu apă sub care să fie o lumânare ce vrea să încălzească apa și tot așa.
Ei pur și simplu transformă un banc normal într-unul sec si prost cum ar fi: „De ce are rinocerul corn? Pentru că nu a găsit pâine”, ei l-au transformat în: „De ce are rinocerul corn? Pentru că i l-au tăiat braconierii, HaHa”. Opriți-va dedemanilor ca vă vede lumea.