Mucenici sau mai bine nu?

Peste tot văd bătălie mare între 2 feluri de mâncare, mucenici sau mucenici. Da, sunt 2 feluri de mâncare total diferite cu același nume, dar cu o adăugare ce le diferențiază enorm. Ca la budincă: avem budincă de ciocolată și budincă de vanilie, nu ai cum să le încurci.

Ei bine mucenicii au și ei 2 nume: mucenici moldovenești și mucenici muntenești. Astăzi e prima oară, recunosc fără rușine că nu îmi pasă prea mult de existența lor, când am auzit că totuși există 2 tipuri. Eu ce știam de mucenici este că sunt niște covrigi dulci și pufoși, în formă de 8 cu nucă deasupra. De ce trebuie să le zică mucenici, nu știu, probabil din același motiv pentru care la plăcinte le zice langoși.

Dar zilele trecute am văzut un magazin care făcea reclamă la mucenici. Ce m-a mirat este că nu erau covrigi ci era o pungă cu ce păreau a fi macaroane mici cât o macaroană normală, în formă de 8. Prima oară m-a pufnit râsul când am văzut așa ceva. că mă gândeam că or fi ca și chipsurile de creveți la pungă, care îi pui în ulei și se fac mari (ce poftă mi-e acum de ei).

Oricum m-am interesat și după investigații a la Miss Marple, am aflat că dacă un moldovean îți cere mucenici și în loc de covrig pufos îi vii cu ciorbă dulce cu macaroane nu te văd bine. Se zice că dacă ciorba asta dulce, adică mucenicii muntenești, e făcută perfect, pe lângă faptul că arată ca apa ce rămâne în chiuvetă după ce speli vasul în care ai pregătit aluatul de mucenici moldovenești, trebuie să fie ceva minunat de fantastică. Mai mult, mucenicii muntenești simbolizează lacul în care au fost aruncați Sfinții Mucenici.

Nu pot să mă pronunț pentru că nu cred că am mâncat mucenici de niciun fel vreodată, dar din poze pentru mine moldovenii câștigă tura asta.

moldovenestimuntenesti
Sursa foto

5 răspunsuri

  1. Recomand munteneștii, cu toate că nu au un aspect prea…frumos, sunt extrem de buni, mai ales preparați de cineva care se pricepe!

    Apreciat de 1 persoană

    1. Cu proxima ocazie o sa incerc pentru ca cei moldovenesti sunt doar un cozonac pana la urma in alta forma (asta mi-am dat seama din retete). Dar cum stiu daca sunt facuti de cineva care se pricepe? Ca doar bucatarul/ bucatareasa nu o sa zica, ca a lor e asa-si-asa, o sa zica de a lor ca e ala bun. Dar o sa fie oare adevarat? 🙂

      Apreciază

      1. Cum știți? Îi încerci! Dacă îți plac, clar au fost făcuți de cineva priceput. 😀

        Apreciază

        1. Problema e ca nu am mancat si nu am cu ce compara

          Apreciază

          1. Atunci te sfătuiesc să încerci cât mai repede și din mai multe locuri ca să poți compara 😄

            Apreciază

Lasă un comentariu