Noi trăim așa într-o lume a noastră. Vedem că se întâmplă o grămadă de lucruri rele prin lume, dar atâta timp cât nu ni se întâmplă nouă nu e cazul să ne facem griji vreodată. Vedem că sunt foarte multe atentate prin lume în special la „arabi” și nu ne afectează așa de tare chiar dacă împreună cu atentatele respective mor foarte mulți oameni. Vedem cum sunt oameni răpiți cu anii, dar la noi în cartier nu se întâmplă așa ceva. Vedem cum sunt copii minori prostiți pe net de oameni în toată firea pentru a le face rău, dar „numa’ la americani” se întâmplă așa ceva.
Dacă se întâmplă undeva aproape de tine, la mai puține țări distanță adică, atunci deja ne e frică, empatizăm cu oamenii suferinzi și este mult mai grav ce se întâmplă orice ar fi evenimentul tragic, dar asta doar că este mai aproape de noi.
Știu că am început mai sumbru decât de obicei pe aici, dar mă îngrijorează foarte mult cum nu ne dăm seama la ce pericole suntem expuși atunci când noi singuri ne descoperim pe internet. Noi singuri ne dăm conștienți datele foarte personale pe toate siturile ce vând informațiile la kilogram pentru cel care plătește mai mult.
De exemplu, noi singuri ne punem pozele copiii noștri și le lăsăm publice pentru a putea fi văzute chiar și de cei care nu au conturi făcute la rețelele de socializare. Pot fi văzute de cei pe care nu i-ai vrea în preajma copilului tău, nici măcar în același oraș. Se poate schimba foarte ușor o setare ca toate pozele să fie văzute doar de „prietenii” tăi și în nici un caz să fie publice.
„Aici la colț” aproape de noi, în Franța, poliția încearcă să îi conștientizeze pe oameni de asta și de cât de mult se expune lumea la răufăcători. Ei postează pe paginile de socializare ale poliției, în loc de glumițe nevinovate cum fac cei români, rugămintea de a înceta să se posteze poze cu copii foarte minori online. În special că majoritatea sunt lăsate publice și pot fi accesate de orice dezaxat care asta face toată ziua, caută poze pe net cu copii.
Ei îi roagă frumos ca aceștia să încerce să mai țină pozele cu copii lor mai la îndemâna familiei, sau prietenilor apropiați. Există legi la francezi și cred că și la noi care interzic publicarea pozelor ale unor persoane fără consimțământul persoanei respective. Poliția îi avertizează că sunt șanse ca peste ani și ani, proprii lor copii au tot dreptul să îi dea în judecată pe părinți, pentru pozele publicate non-stop cu ei de-a lungul copilăriei lor și lăsate publice.
E plin chiar și la noi în România de persoane acuzate și condamnate pentru lucruri nu tocmai ortodoxe făcute minorilor, iar aceștia se pot apropia de copii voștri doar dacă voi îi lăsați. O setare ușoară de restricție a pozelor poate rezolva încă din fașă o grămadă de probleme.